fbpx

 O COMPARAȚIE ÎNTRE BIROURI ȘI SPAȚIILE DE COWORKING

De la joc la business

Afacerile se regăsesc sub diverse forme, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Cel care spune că nu a făcut niciodată o afacere, se înșală, căci suntem expuși de mici jocurilor care presupun tranzacții. Crescând, aceste jocuri devin realitate prin job-urile noastre. Astfel, în prezent există patru modele de tranzacții: B2C (business-to-consumer), B2B (business-to-business), C2B (consumer-to-business) și C2C (consumer-to-consumer). 

Sectorul B2B este unul ascendent în piața românească, având o cifră de afaceri estimată la 5 miliarde de euro. Grosso modo, acest model de business presupune tranzacția de produse sau servicii de la o companie către alta. ClujHub efectuează astfel de tranzacții prin închirierea spațiilor de coworking, de birouri și de săli pentru evenimente companiilor, startup-urilor sau freelancerilor care aleg simplificarea procesului de logistică. But let’s take it step by step.

A avea sau a nu avea birou propriu în Cluj?

În mod normal, prețul pe metru pătrat pentru închirierea unui spațiu de birouri clasa A (situare centrală și ultracentrală) în Cluj-Napoca în 2019-2020 este de 17 euro. În medie, unui angajat îi sunt alocați 10 mp. Astfel, efectuând un calcul simplu, observăm faptul că suma alocată de angajator numai pentru plata chiriei unui spațiu – să spunem pentru 10 angajați – este una ridicată.  Pe lângă această sumă lunară există cheltuieli adiționale, pe care angajatorii tind să le uite, deși sunt parte din cheltuielile operaționale ale spațiul de lucru. Reprezentând aspecte naturale, de la sine înțelese, angajatorii nu iau în calcul alternativele prin care ar putea să le reducă sau să le simplifice. Printre acestea se numără facturile (apă, electricitate, serviciul de curățenie etc.), mobilarea spațiului, dar și aprovizionarea cu diverse facilități pentru angajați, precum apă și cafea sau echipamente standard de birou (imprimante/scanere, flip charts/papetărie, proiectoare etc.). 

La ClujHub aceste aspecte sunt îndepărtate de pe lista ta de responsabilități. Costul oricărui abonament lunar include închirierea birourilor și sălilor de meeting, plata facturilor, participarea la evenimentele hub-ului, dar și toate dotările necesare unui spațiu modern de lucru. În plus, pentru că punem accent pe productivitate și pentru că știm că fiecare are ritmul său de lucru, unele abonamente permit accesul nelimitat, 24h, 7 zile pe săptămână, 365 zile pe an.

COVID-19 și regulile stării de alertă.

Contextul actual al Noului CoronaVirus a schimbat radical regulile jocului. Responsabilitatea și sumele lunare plătite de angajatori au crescut considerabil. Autoritățile impun diferite măsuri de protecție a personalului, precum distanțarea socială sau igienizarea minuțioasă și repetată a tuturor încăperilor. Astfel, schimbările survenite în urma pandemiei afectează sfera profesională pe două fronturi:

 Angajatorii pot rechema personalul la birou, însă acest lucru se efectuează numai respectând un set de reguli stricte. În ceea ce privește distanțarea, birourile trebuie să fie așezate la cel puțin 2m unul față de celălalt, lucru care nu este ușor accesibil. Din această cauză, angajații care doresc reîntoarcerea la birou trebuie să își rezerve zilele, iar aceste rezervări se efectuează în ture. În consecință, un prim dezavantaj îl constituie plata chiriei lunare pentru un spațiu în care nu pot lucra decât 40% dintre angajați. Astfel, o parte din manageri sunt nevoiți să renunțe la contractul de închiriere și să păstreze doar angajații care pot lucra remote. Mai mult decât atât, consultanții din cadrul companiei Jones Lang LaSalle afirmă faptul că măsurile impuse de COVID-19 cresc costurile angajatorului cu 30% (ajungând până la 70%) în ceea ce privește sistemul de curățare, igienizare și dezinfecție.

Perpetuarea home office-ului prezintă, de asemenea, două dezavantaje. În primul rând, bariera dintre viața personală și cea profesională se estompează; dacă în cazul intervalului de vârstă 15-35, care reprezintă 29,18% (2019) din populația activă a forței de muncă din România, acest lucru nu ar constitui o problemă, despre angajații 35+, care însumează 70,82%, nu putem afirma același lucru. Tinerii își pot respecta programul obișnuit de lucru, iar după finalizarea acestuia să se ocupe de responsabilitățile extraprofesionale, în schimb angajații cu familie nu au aceeași posibilitate. Prin urmare cele două vieți se îmbină până în punctul în care nu se mai poate face distincția între profesional și personal. 

Un al doilea aspect negativ îl constituie productivitatea sau, mai bine spus, diminuarea acesteia. Confortul și familiaritatea spațiului personal au impact negativ atunci când vine vorba de concentrare. Mai mult decât atât, în momentul în care viața de familie se inserează printre task-urile job-ului, calitatea muncii scade considerabil. Pe termen lung, reducerea eficienței muncii desfășurate acasă va avea efecte negative asupra companiei. Acest fapt este confirmat și de sondajul realizat de către Cushman & Wakefield Echinox (companie de consultanță imobiliară) în urma căruia a reieșit faptul că numai 3% dintre angajați doresc să-și continue activitatea profesională de acasă.

ClujHub – alternativa fiecăruia.

La ClujHub procesele anterior prezentate sunt simplificate și chiar rezolvate, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pentru o bună desfășurare a activităților profesionale, spațiul nostru de coworking a fost adaptat condițiilor actuale. Începând de la termoscanare, la distanțarea corespunzătoare a birourilor și la amplasarea dispozitivelor de dezinfectare a mâinilor la intrarea în fiecare zonă, până la crearea unor spații noi de lucru și la igienizarea acestora la un interval de patru ore, totul a fost reglat în conformitate cu contextul prezent. Nu în cele din urmă, hub-ul soluționează problema socializării cauzată de distanțarea socială. Studiile efectuate de ClujHub arată faptul că lipsa contactului uman este resimțită atât de antreprenori, cât și de angajați. În acest sens, networkingul și posibilitatea conectării cu alți membri devin facile pentru cei care își desfășoară activitățile profesionale în cadrul hub-ului.

Indiferent că facem referire la situația cauzată de pandemie sau nu, spațiile de coworking devin soluția de viitor a locurilor de muncă.

Nu te-am convins? La ClujHub poți testa lucrul dintr-un spațiu de coworking pentru o zi, complet gratuit.

Surse: 

  1. https://www.retail-fmcg.ro/servicii/studii-de-piata-servicii/raportul-gpec-e-commerce-romania-2019.html
  2. https://www.zf.ro/companii/primele-cifre-cat-va-costa-revenirea-la-birou-companiile-cu-1-000-de-19108834
  3. https://www.imobiliare.ro/imoexpert/40-dintre-angajati-revin-in-cladirile-de-birouri-cam-atat-permit-si-spatiile-inchiriate-de-companii-respectand-regulile-de-distantare_db/
  4. https://www.imobiliare.ro/imoexpert/avantaje-si-dezavantaje-ale-lucrului-de-acasa-dificultatea-de-a-separa-viata-personala-de-timpul-dedicat-muncii-una-dintre-marile-provocari_db/
  5.  http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table

Go Top